Mikołaj Rey przybył do Zagorzyc Górnych w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych. Towarzyszyła mu ekipa programu Dzień Dobry TVN.
Spacerując po Zagorzycach Górnych, Mikołaj Rey ujrzał kobiety w strojach ludowych zbierające bluszczyk kurdybanek. Chodzi o przyprawę, którą często nazywa się leczniczą bombą.
To roślina o wysokości 10–20 cm, z długimi pełzającymi rozłogami, łatwo zakorzeniającymi się.
Preferuje gleby zasobne w składniki mineralne, szczególnie azot. Rośnie w zaroślach, przydrożach, na łąkach i skrajach pól. W uprawach rolnych, szczególnie w ogrodach, jest pospolitym chwastem.
Kurdybanka używa się jako przyprawę do zup, ze względu na przyjemny korzenny zapach i smak.
Jest też antidotum przeciw zatruciu ołowiem. Stosuje się go przy nieżytach dróg oddechowych, astmie, przeciw bólom żołądka, przy schorzeniach pęcherza i kamicy nerkowej. Używa się go również do sporządzania odwarów dezynfekujących do przemywania ran i w chorobach skóry.
Po zebraniu kurdybanka, gospodynie z Zagorzyc Górnych bardzo drobno posiekały roślinę, by następnie wymieszać ją z masłem.
– Jest lekko słone. Bardzo fajne – zachwalał Mikołaj Rey, który spróbował również zupy grochowej z kurdybankiem, a także pierogów.
Program Dzień Dobry TVN dotyczący kuchni i kurdybanka z Zagorzyc Górnych obejrzysz tutaj.