Pieczona gęś Pani Renaty z Wolicy Ługowej

Renata Opiela, prezes Koła Gospodyń Wiejskich Moja Wolica Ługowa, zdradza nam przepis na „Pieczoną gęś z borowikami w chrupiącej pierzynce”. Dodajmy, że jest to potrawa, która w 2021 roku zajęła trzecie miejsce w konkursie ,,Polska od kuchni”.




Pieczona gęś

Składniki:

  • tusza gęsi około 4 kg,
  • 1 kg jabłek,
  • 50 g żurawiny suszonej,
  • 2 pory,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Przyprawami nacieramy gęś w środku i na zewnątrz. Jabłka kroimy w ćwiartki i wybieramy gniazda nasienne. Pory kroimy w paski. Pokrojone składniki przekładamy do miski i mieszamy z żurawiną. Powstałym farszem faszerujemy gęś.




Tak przygotowany drób układamy na brytfannie i wykładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, pieczemy około 3 godziny i 30 minut.

Borowiki w chrupiącej pierzynce

Składniki:

  • ½ kg borowików (świeże lub mrożone),
  • 1 średnia cebula,
  • Pół kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 10 dag mąki pszennej,
  • 15 dag mąki ziemniaczanej,
  • Natka pietruszki,
  • Smalec do smażenia,
  • Sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:




Farsz

Borowiki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy ją do momentu zarumienienia.

Później dodajemy borowiki i podlewamy odrobiną wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Następnie to wszystko smażymy około 15 minut.

Ciasto

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy są zimne dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, pieprz, sól do smaku. Wyrabiamy ciasto. Na dłoni formujemy okrągłe placki o grubości około pół centymetra.

Na środek kładziemy przygotowany farsz, składamy na pół i zlepiamy końcówki powstałego pieroga. Tak przygotowane pierogi pieczemy na gorącym smalcu do momentu uzyskania złotego koloru.




Sałatka z buraków

Składniki:

  • 3 świeże buraki ćwikłowe,
  • 5 kiszonych ogórków,
  • natka pietruszki,
  • jabłko,
  • 1 średnia cebula,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Buraki obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach buraki, jabłko i ogórki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego.




Opracowała: Barbara Traciak.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.