
Renata Opiela, prezes Koła Gospodyń Wiejskich Moja Wolica Ługowa, zdradza nam przepis na „Pieczoną gęś z borowikami w chrupiącej pierzynce”. Dodajmy, że jest to potrawa, która w 2021 roku zajęła trzecie miejsce w konkursie ,,Polska od kuchni”.
Pieczona gęś
Składniki:
- tusza gęsi około 4 kg,
- 1 kg jabłek,
- 50 g żurawiny suszonej,
- 2 pory,
- 1 łyżka majeranku,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Przyprawami nacieramy gęś w środku i na zewnątrz. Jabłka kroimy w ćwiartki i wybieramy gniazda nasienne. Pory kroimy w paski. Pokrojone składniki przekładamy do miski i mieszamy z żurawiną. Powstałym farszem faszerujemy gęś.
Tak przygotowany drób układamy na brytfannie i wykładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, pieczemy około 3 godziny i 30 minut.
Borowiki w chrupiącej pierzynce
Składniki:
- ½ kg borowików (świeże lub mrożone),
- 1 średnia cebula,
- Pół kostki masła,
- 2 jajka,
- 1 kg ziemniaków,
- 10 dag mąki pszennej,
- 15 dag mąki ziemniaczanej,
- Natka pietruszki,
- Smalec do smażenia,
- Sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Farsz
Borowiki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy ją do momentu zarumienienia.
Później dodajemy borowiki i podlewamy odrobiną wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Następnie to wszystko smażymy około 15 minut.
Ciasto
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy są zimne dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, pieprz, sól do smaku. Wyrabiamy ciasto. Na dłoni formujemy okrągłe placki o grubości około pół centymetra.
Na środek kładziemy przygotowany farsz, składamy na pół i zlepiamy końcówki powstałego pieroga. Tak przygotowane pierogi pieczemy na gorącym smalcu do momentu uzyskania złotego koloru.
Sałatka z buraków
Składniki:
- 3 świeże buraki ćwikłowe,
- 5 kiszonych ogórków,
- natka pietruszki,
- jabłko,
- 1 średnia cebula,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Buraki obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach buraki, jabłko i ogórki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego.

Dodaj komentarz